Homekoulut kuntoon! Markku Heikkilä eduskuntaan

Keskusta

Homekoulut kuntoon!

Vaikka olen ollut korjausrakentamisen kanssa tekemisissä jo vuodesta 1985 lähtien ja korjannut home- ja lahovaurioita yli tuhannessa remonttikohteessa, havahduin koulujen ja päiväkotien homeongelman massiivisuuteen vasta vuonna 2012 omien lasteni sairastumisen myötä. Keskimmäinen lapsistamme oireili vakavasti homeen vuoksi koulussa ja kuopuksemme, kaksoset, niin pahasti päiväkodissa, että jouduimme ottamaan heidät esikouluvuoden hiihtolomalta kotiopetukseen loppukevääksi.

Keskusteltuani satojen homesairaiden lasten vanhempien kanssa ja perehdyttyäni syvällisemmin homeongelmiin ja niiden syihin, minulle valkeni, että olemme erittäin mittavan kansantaloudellisen ongelman edessä. Eräs merkittävimpiä syitä homeongelman räjähtämiseen on se, että 90-luvun laman aikana julkisten rakennusten huolto- ja korjaustoimet ajettiin alas eikä niitä ole koskaan palautettu edes välttävälle tasolle. Merkittävä osa homeongelmista on syntynyt juuri viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Rakennusten huolto- ja ylläpitotoimintaan on pakko panostaa jatkossa huomattavasti nykyistä enemmän.

Koska homekorjauksissa ja uusien julkisten rakennusten rakentamisessa valvonnan puutteellisuus näkyy uusienkin ja juuri korjattujen rakennusten sisäilmaongelmina, on valvontaa tehostettava ja kosteustekninen laatu otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Tähän ei tällä hetkellä näytä olevan ammattitaitoa, joten homevalvontaan ja –tarkastuksiin on koulutettava lisää henkilöstöä.

Ehdotukseni kiireellisiksi toimiksi asiassa: